Keď zápal šliach spôsobí PN

16. januára 2023, markopolo147, Nezaradené

Zápal šliach, alebo tendinitída je ochorenie spôsobené zápalom šliach, ktoré môže viesť k bolesti, opuchu a obmedzeniu pohyblivosti v postihnutých kĺboch.

Môže sa prejaviť v rôznych častiach tela, najčastejšie v rukách, nohách a ramenách.

Príčiny zápalu šliach môžu zahŕňať opakované pohyby, zranenia alebo zápal iných častí tela. Liečba zápalu šliach zahŕňa užívanie liekov na zmiernenie bolesti a zápalu, ako aj fyzioterapiu na zlepšenie pohyblivosti a posilnenie svalov. 

Príčiny

Tendinitída môže byť spôsobená náhlym zranením. Ale opakovanie rovnakého pohybu v priebehu času je oveľa pravdepodobnejšou príčinou. U väčšiny ľudí sa vyvinie zápal šliach, pretože ich práca, alebo športová aktivity zahŕňajú pohyby, ktoré opakujú znova a znova.

Správny pohyb je obzvlášť dôležitý, keď musíte pohyby opakovať pri športe alebo práci. Nesprávny pohyb môže preťažiť šľachu a viesť k zápalu šliach.

Príznaky zápalu šliach

Príznaky spravidla zahŕňajú:

Liečba

Cieľom liečby zápalu šliach je zmierniť bolesť a znížiť podráždenie. Starostlivosť o seba, vrátane odpočinku, ľadovania a liekov proti bolesti, môže byť všetko, čo je potrebné. Úplné zotavenie však môže trvať niekoľko mesiacov.

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/symptoms-causes/syc-20378243

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10919-tendinitis

https://www.bioliek.sk/reuma-a-zapalove-ochorenia/zapal-sliach/

https://www.bioliek.sk/reuma-a-zapalove-ochorenia/zapal-v-krvi/